JANGAN SAMPAI JADI FITNAH Aku rasa sejak post ini viral ramai para isteri sudah mula tak keruan

JANGAN SAMPAI JADI FITNAH
Aku rasa sejak post ini viral, ramai para isteri sudah mula tak keruan. Tidur malam tak lena, check handphone suami. Mula bertanyakan kawan-kawan office, suami ada tak kat office? Mungkin juga semakin panjang solatnya, zikirnya, doanya.
Selepas post ini diupload, ramai para isteri yang mengkritik. Tajuk poster seolah-olah mengajak wanita di luar mencari suami orang. Juga mendapat kecaman dari aktivis sosial dan bukan Islam seolah-olah menggambarkan tentang keburukan Islam.
Aku tak pasti apakah motifnya tetapi dalam bab tajuk, aku bersetuju ia tak sesuai dipampang sebegini. Mengapa perlu dihighlight ‘Suami Orang’? Jika benar niatnya mahu mendidik, ketengahkan bahasa yang santun yang dapat menarik masyarakat di luar untuk memahaminya. Bukan mencipta kontroversi dan memecah-belahkan. Bukan manis ditayang dunia, pahit kutelan sorang. Berlaku adil. Khabarkan bagaimana manisnya madu, pahitnya hempedu. Agar masyarakat benar-benar faham.
Aku tak mahu mengulas hukum-hakam poligami kerana aku bukan pakarnya. Lazimnya, lelaki atau wanita sukar untuk menjelaskan secara ‘adil’ dan tepat akan hikmah berpoligami dan akhirnya akan cenderung bias kepada satu pihak. Itu realitinya.
Aku pernah menulis satu kajian Oleh Pew Research Centre tentang bagaimana Islam akan menjadi agama terbesar di dunia dalam beberapa tahun akan datang. Dan aku yakin, dalam keadaan masyarakat yang berorientasikan ideologi barat yang tidak mahu berkahwin dan berkeluarga, Islam mendahului mereka dan terus berkembang biak. Mungkin ini hikmah dari amalan berpoligami. Wallahualam.
Prinsip aku mudah. Apa yang dihukumkan Allah itu sudah jelas. Sesuatu yang Allah halalkan itu diiring dengan amanah dan tanggungjawab yang besar. Tidak hanya keseronokan semata-mata. Jika mampu, teruskanlah. Lengkapkan segala keperluan isteri dan tanggungjawab kepada suami. Carilah pahala sebanyaknya untuk bekalan di sana nanti.
Jika tidak bersetuju, jangan sampai menentang hukum Tuhan. Jika bersetuju, jagalah rukun damai rumahtangga sebaiknya. Jangan pula dituding mereka yang tidak berpoligami sebagai tidak berilmu. Kita masing-masing punya kekurangan. Hukum jangan sampai jadi fitnah.

Yang kena imbas dolar naik ni bukan cuma produsen tempe Tapi juga bakul Madu Arab

Yang kena imbas dolar naik ni bukan cuma produsen tempe, Tapi juga bakul Madu Arab.
Gimana enggak? Produk sampe ongkirnya pake kurs asing yang fluktuasinya seiya sekata sama dolar.
Dolar naik, Diapun naik.
Dolar turun, Dia ogah turun ?
Tapi meski begitu, Saya hampir ga pernah tega naikin harga. Terbayang wajah2 antum nan rupawan mungkin bakal sedikit agak kusut. Udah mah dasarnya mahal, Masih pula semena2 saya naikken!
Duh ya Allah… Kagak deh… Pembeli adalah raja.
Raja belum nyuruh naikin harga, Ya jangan naikin harga.
Makanya dari jaman dolar masih 8rb, Sampe kemarin dolar udah nyundul 15rb, Madu Emir Fathi hampir ga pernah naik.
Dulu 500rb/kg, Sekarang cuma 535rb/kg. Itupun setelah ganti wadah pake yang perbijinya 20rb an.
Pokoke, InsyaAllah selama masih ada untung, Biarpun tuipis macam Tempe ATM yang dibilang bang Sandiaga Salahuddin Uno, Harga madu Yaman jualan saya ga bakal naik!
Walhasil demikianlah iklan pagi ini. Semoga pada beli :
Mesir Habbats 1/2kg 160rb
1kg 300rb
Mara’i 1/4kg 120rb
1/2kg 220rb
1kg 400rb
Sumroh 1/4kg 150rb
1/2kg 285rb
1kg 535rb
Marba’i 1/4kg 170rb
1/2kg 320rb
1kg 600rb
Order dan tanya2 : ADMIN MADU ARAB 087859597612

Memang tak wajar Guan Eng guna bahasa Mandarin dalam FB beliau walaupun beliau hanya terjemahkan kenyataannya di dalam Bahasa Melayu dan Inggeris

Memang tak wajar Guan Eng guna bahasa Mandarin dalam FB beliau walaupun beliau hanya terjemahkan kenyataannya di dalam Bahasa Melayu dan Inggeris. Pertamanya, bahasa Mandarin bukan bahasa yg akan digunakan di alam Barzakh atau di Akhirat nanti. Al Quran diturunkan dalam bahasa Arab, bukan mandarin.
Haram guna bahasa Mandarin, kecuali limau Mandarin sebab limau boleh makan. Lebai2 tok pun suka makan limau mandarin.
Cuba lihat olamak kubur tok, Ostat Dusuki ini. Sewaktu berkempen dulu pun dia guna bahasa Arab, bahasa Syarie dan bahasa Al-Quran.

Menghadiri serta merasmikan Majlis Penutup Kejohanan Olahraga Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Negeri Perlis pada 30 Mac 2018 jam 5

Menghadiri serta merasmikan Majlis Penutup Kejohanan Olahraga Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Negeri Perlis pada 30 Mac 2018 jam 5.30 petang di Stadium Tuanku Syed Putra, Kangar. Tahniah diucapkan kepada semua para pemenang dan sekolah-sekolah yang terlibat. Semoga kita dapat melahirkan atlet-atlet yang bertaraf dunia. Tahniah juga diucapkan kepada Jabatan Pendidikan Negeri Perlis.

Menghadiri serta mengiringi keberangkatan DYTM Tuanku Raja Muda dan DYTM Tuanku Raja Puan Muda ke Majlis Penyampaian Biasiswa Smart Reader Kids…

Menghadiri serta mengiringi keberangkatan DYTM Tuanku Raja Muda dan DYTM Tuanku Raja Puan Muda ke Majlis Penyampaian Biasiswa Smart Reader Kids Seorang Anak Sebesar Harapan (One Child One Hope) kepada Yayasan Tuanku Syed Putra Perlis pada 30 Mac 2018 jam 9.00 pagi di Institut Pendidikan Guru Malaysia Perlis.

Menghadiri dan beramah mesra bersama warga PDRM di Majlis Mesra bersama Warga PDRM pada 29 Mac 2018 jam 8

Menghadiri dan beramah mesra bersama warga PDRM di Majlis Mesra bersama Warga PDRM pada 29 Mac 2018 jam 8.30 malam di Perumahan PDRM Seriab.
Terima kasih saya ucapkan kepada Ketua Polis Perlis kerana sudi mengadakan majlis santai ini. Saya juga ingin mengucapkan tahniah kepada pihak PDRM kerana telah meningkatkan prestasi dengan mengurangkan indeks jenayah khususnya di negeri Perlis ini. Tahniah sekali lagi.
Selamat Hari Polis ke – 211.

Menghadiri serta menyampaikan wang ehsan bencana banjir di Majlis Penyerahan Wang Ehsan Kepada Mangsa Banjir bagi yang tidak berpindah ke pusat…

Menghadiri serta menyampaikan wang ehsan bencana banjir di Majlis Penyerahan Wang Ehsan Kepada Mangsa Banjir bagi yang tidak berpindah ke pusat pemindahan banjir pada 29 Mac 2018 jam 10.00 pagi. Seramai 1868 buah keluarga yang terlibat dengan bencana banjir ini menerima RM 500 bagi setiap keluarga. Alhamdulillah Kerajaan Persekutuan telah meluluskan peruntukan ini untuk diberikan kepada mangsa yang terlibat. Terima kasih kepada kerajaan persekutuan.

Assalamualaikum Untuk custemer kami yang dikasihi Kami membuka ruang kargo kami kepada anda untuk membuat penghantaran ke malaysia pada 24 2 2016

Assalamualaikum….
Untuk custemer kami yang dikasihi….Kami membuka ruang kargo kami kepada anda untuk membuat penghantaran ke malaysia pada 24.2.2016..
– kutipan Brg 2 hari sebelum tarikh tersebut..
-untuk pertanyaan lanjut Sila hubungi melalui whatsapp@call : +201159362874 (anas)
:: CARGO FLIGHT EXPRESS CAIRO-KUL ::
(DOOR TO DOOR)
#SemenanjungMalaysia
-LE 60/kg (3-50kg)
-LE 55/kg (50-100kg)
-LE 50/kg (100-250kg)
-LE 45/kg (250kg keatas)
#Sabah_Sarawak
-LE 95/kg (1-50kg)
-LE 90/kg (50-100kg)
-LE 85/kg (100-250kg)
-LE 80/kg (250kg keatas)
■ Had minimum untuk satu alamat bermula dari 3 kilo
■ Menerima SEMUA jenis barang kecuali ubat-ubatan (Tambahan LE4 untuk BEDAK untuk urusan pelepasan/cukai).
■ Harga diatas telah termasuk postage sampai kerumah dalam jangka masa 10 hari dan juga cukai di kastam Mesir/Malaysia.
■ Kotak disediakan oleh customer sendiri, hanya boleh dapatkan resit dan stiker nama sahaja dari CFM.
■ Tiada had min/max utk kilo penghantaran barang.
*******************************
:: CARGO FLIGHT ECONOMY CAIRO-KUL ::
(DOOR TO DOOR)
#SemenanjungMalaysia
– Kotak Besar LE450
– Kotak kecil LE370
#Sabah_Sarawak
– Kotak Besar LE650
– Kotak kecil LE570
#Saiz Kotak
-(Kotak Besar 46cm×41cm×23cm)
-(Kotak Kecil 23cm×29cm×39cm)
● TIDAK menerima KITAB/BARAKAH/BEDAK/CECAIR/SERBUK.
● Harga diatas telah termasuk postage sampai kerumah dalam jangka masa 15 hari dan juga cukai di kastam Mesir/Malaysia.
● Kotak disediakan oleh CFM, boleh dapatkannya beserta resit dan stiker nama dari CFM.
● Tiada had min/max utk kilo penghantaran barang.

Assalamualaikum Kami membuka ruang kargo kami kepada anda semua untuk membuat penghantaran ke malaysia pada 9 3 2016

Assalamualaikum….
….Kami membuka ruang kargo kami kepada anda semua untuk membuat penghantaran ke malaysia pada 9.3.2016..
– kutipan Brg 2 hari sebelum tarikh tersebut..
-untuk pertanyaan lanjut Sila hubungi melalui whatsapp@call : +201159362874 (anas)
:: CARGO FLIGHT EXPRESS CAIRO-KUL ::
(DOOR TO DOOR)
#SemenanjungMalaysia
-LE 55/kg (3-50kg)
-LE 50/kg (50-100kg)
-LE 45/kg (100-250kg)
-LE 40/kg (250kg keatas)
#Sabah_Sarawak
-LE 95/kg (1-50kg)
-LE 90/kg (50-100kg)
-LE 85/kg (100-250kg)
-LE 80/kg (250kg keatas)
■ Had minimum untuk satu alamat bermula dari 3 kilo
■ Menerima SEMUA jenis barang kecuali ubat-ubatan (Tambahan LE4 untuk BEDAK untuk urusan pelepasan/cukai).
■ Harga diatas telah termasuk postage sampai kerumah dalam jangka masa 10 hari dan juga cukai di kastam Mesir/Malaysia.
■ Kotak disediakan oleh customer sendiri, hanya boleh dapatkan resit dan stiker nama sahaja dari CFM.
■ Tiada had min/max utk kilo penghantaran barang.
*******************************
:: CARGO FLIGHT ECONOMY CAIRO-KUL ::
(DOOR TO DOOR)
#SemenanjungMalaysia
– Kotak Besar LE450
– Kotak kecil LE370
#Sabah_Sarawak
– Kotak Besar LE650
– Kotak kecil LE570
#Saiz Kotak
-(Kotak Besar 46cm×41cm×23cm)
-(Kotak Kecil 23cm×29cm×39cm)
● TIDAK menerima KITAB/BARAKAH/BEDAK/CECAIR/SERBUK.
● Harga diatas telah termasuk postage sampai kerumah dalam jangka masa 15 hari dan juga cukai di kastam Mesir/Malaysia.
● Kotak disediakan oleh CFM, boleh dapatkannya beserta resit dan stiker nama dari CFM.
● Tiada had min/max utk kilo penghantaran barang.

Satu demi satu, peringatan demi peringatan dari Allah kepada kita supaya kita :, 1

Satu demi satu, peringatan demi peringatan dari Allah kepada kita supaya kita :
1. Betul-betul beriman kepada Allah dan tidak mensyirikkanNya.
2. Faham, yakin, percaya peringatan Allah dari ayat- ayat al-quran yang sepatutnya menjadi panduan dan peringatan manusia.
3. Berusaha sedaya mungkin melaksanakn amar makruf nahi mungkar dalam kapasiti dan semampu kita.
4. Menolak sepenuhnya Islam Liberal yang akan merosakkan aqidah, kefahaman, pegangan dan keharmornian umat.
5. Menolak LGBT dan tidak berkompromi dengn pihak yang menyokong amalan songsang yang dilaknat Allah ini.
6. Sentiasa berusaha untuk patuh kepada perintah Allah.
7. Tidak meninggalkan solat dan mengutamakan solat berjamaah di masjid bagi lelaki.
8. Patuh, tunduk sepenuhnya kepada perintah Allah.
9. Dll
#sungguhperingatandariAllahinitazkirahbuatkita
See Translation